Το μεγαλύτερης διάρκειας κομμάτι πιάνου που γράφτηκε ποτέ στην ιστορία της μουσικής

Το μεγαλύτερης διάρκειας κομμάτι πιάνου που γράφτηκε ποτέ στην ιστορία της μουσικής

Για να παιχτεί από έναν πιανίστα χρειάζεται μία ολόκληρη ημέρα

Με το μεγαλύτερης διάρκειας μουσικό τραγούδι να διαρκεί 13 ώρες και κάτι, το μεγαλύτερης διάρκειας κομμάτι πιάνου που γράφτηκε ποτέ στην ιστορία της μουσικής ξεπερνά κάθε ρεκόρ, καθώς για να παιχτεί από έναν και μόνο πιανίστα χρειάζεται σχεδόν μια ολόκληρη ημέρα.

Το πιάνο, αδιαμφισβήτητα, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μουσικά όργανα στον κόσμο. Σύμφωνα με το The Met, εφευρέθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα από τον Ιταλό τεχνίτη Bartolomeo Cristofori, ο οποίος εργαζόταν στην αυλή του Μεγάλου Πρίγκιπα Ferdinando de Medici στη Φλωρεντία.

Η δημιουργία του Cristofori τροποποιήθηκε μέσα στους αιώνες (το σύγχρονο όρθιο πιάνο αναπτύχθηκε από τον Άγγλο John Hawkins αργότερα εκείνο τον αιώνα, σύμφωνα με το περιοδικό Pianist Magazine), και φυσικά κάποιοι από τους πιο καταξιωμένους μουσικούς της ιστορίας το έχουν αναδείξει ως το αγαπημένο τους μουσικό όργανο. Από τον Μπετόβεν μέχρι τον ασύγκριτο Έλτον Τζον, οι ταλαντούχοι πιανίστες ενθουσίασαν και ξάφνιασαν τους ακροατές ανά τους αιώνες.

Το μεγαλύτερης διάρκειας κομμάτι πιάνου που γράφτηκε ποτέ στην ιστορία της μουσικής

Ωστόσο, υπάρχει ένα συγκεκριμένο κομμάτι πιάνου που θα μπορούσε να προκαλέσει προβληματισμό ακόμη και σε μερικούς από τους μεγαλύτερους πιανίστες. Αυτό δεν είναι άλλο από το «Vexations», ένα αινιγματικό κομμάτι του 19ου αιώνα που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το μεγαλύτερης διάρκειας που έχει γραφτεί ποτέ στην ιστορία.

Σύμφωνα με το grunge.com, το «Vexations» γράφτηκε από τον Γάλλο συνθέτη Erik Satie το 1893 και θεωρήθηκε ότι δεν μπορεί να παιχτεί από κανέναν, λόγω της μεγάλης του διάρκειας. Αν και φαίνεται πολύ απλό με την πρώτη ματιά, καθώς είναι γραμμένο μόλις σε μισή σελίδα φύλλων μουσικής, ο Satie πρόσθεσε μια μη πρακτική, μικρή υποσημείωση: το μοτίβο πρέπει να παιχτεί 840 φορές. «Θα ήταν σκόπιμο να προετοιμαστεί κανείς εκ των προτέρων», σημείωσε επίσης βοηθητικά.

Όπως σημειώνει το grunge.com, ο Satie ήταν γνωστός για τον απλό, επαναλαμβανόμενο μινιμαλισμό της δουλειάς του και το «Vexations» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το έργο του, μάλιστα, δεν δημοσιεύτηκε από τον ίδιο αλλά από τον Αμερικανό συνθέτη John Cage το 1949.

 

Ο πιανίστας που δέχθηκε την πρόκληση να παίξει το κομμάτι

Ο Cage, μάλιστα, ήταν ο πρώτος που τόλμησε να παίξει το κομμάτι μπροστά στο κοινό, τον Σεπτέμβριο του 1963 στο Pocket Theatre στο Μανχάταν. Όχι μόνος, όμως, καθώς σοφά συγκέντρωσε ένα σύνολο έντεκα πιανιστών που ονόμασε The Pocket Theatre Piano Relay Team. Ο New Yorker σημειώνει ότι οι μουσικοί έπαιζαν για βάρδιες είκοσι λεπτών και χρειάστηκαν σχεδόν 19 ώρες για να ολοκληρώσουν το έργο όπως το είχε σκηνοθετήσει ο δημιουργός του.

Ωστόσο, ο πρώτος πιανίστας που κατάφερε να παίξει το κομμάτι μόνος του μπροστά στο κοινό, αναφέρει το grunge.com, ήταν ο Richard Toop, στην Αγγλία, ο οποίος χρειάστηκε μια ολόκληρη μέρα για να ολοκληρώσει το κομμάτι τέσσερα χρόνια μετά την παράσταση του Cage.

[ΠΗΓΗ] https://www.newsbeast.gr/weird/arthro/7889232/to-megalyteris-diarkeias-kommati-pianou-pou-graftike-pote-stin-istoria-tis-mousikis

Close Float
Σοκολάτα 102,4