Ποια Κυριακή τίθεται σε ισχύ η χειμερινή ώρα
Kανονικά η αλλαγή ώρας για δεύτερη φορά φέτος, με τους πολίτες να γυρίζουν τα ρολόγια τους μία ώρα πίσω, προκειμένου να επιστρέψει η χειμερινή ώρα. Μπορεί να έχουν περάσει τρία χρόνια από την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για κατάργηση της αλλαγής ώρας, ωστόσο η πανδημία κορωνοϊού (αρχικά) και ο πόλεμος στην Ουκρανία (μετά) έβαλαν στον «πάγο» το σχέδιο.
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη δεύτερη αλλαγή ώρας το 2022, αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί δεν καταργείται το συγκεκριμένο μέτρο -ειδικά από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η ενεργειακή κρίση.
Με τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής και εφόσον δεν υπάρξει κάποια απόφαση της τελευταίας στιγμής ως ένα επιπλέον μέτρο για την εξοικονόμηση ενέργειας, οι πολίτες καλούνται τον επόμενο μήνα να γυρίσουν τους δείκτες των ρολογιών τους μία ώρα πίσω.
Ειδικότερα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (30/10) θα γίνει η αλλαγή ώρας, με τους πολίτες να γυρνούν προς τα πίσω τα ρολόγια τους προκειμένου να ξεκινήσει η χειμερινή ώρα.
Πότε καθιερώθηκε στην Ελλάδα – Τι ισχύει στην Ευρώπη
Η απόφαση για την αλλαγή ώρας ελήφθη το 1975 εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης. Εκείνη τη χρονιά αποφασίστηκε να υιοθετείται η θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Αντίστοιχα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι πολίτες άλλαζαν τους δείκτες στα ρολόγια τους για να έρθει η χειμερινή ώρα.
Στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980. Συνηγορούσαν και πρακτικοί λόγοι, καθώς είχαν καθιερώσει τη θερινή ώρα οι περισσότερες γειτονικές χώρες. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975.