Νιώθουμε παγωμένοι; Οι γιατροί μοιράζονται τι κρύβεται πίσω από αυτό το κοινό φαινόμενο και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό.
Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο βασιζόμαστε συχνότερα σε άνετες κουβέρτες ή πουλόβερ για ζεστασιά καθώς μεγαλώνουμε – και είναι ασφαλές να πούμε ότι δεν είμαστε το μόνο άτομο που νιώθει ότι κρυώνουμε όλο και περισσότερο.
Οι γιατροί λένε ότι το ότι δυσκολευόμαστε να ζεσταθούμε είναι αναμενόμενο καθώς μεγαλώνουμε. Στην πραγματικότητα, είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης. Παρακάτω, οι ειδικοί αναφέρουν γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό.
Το δέρμα μας λεπταίνει καθώς μεγαλώνουμε
«Το δέρμα λεπταίνει καθώς γερνάμε, χάνει κάποια κύτταρα, αλλά επιπλέον, χάνει (και) το λίπος», εξηγεί η δρ Τζουν ΜακΚόι, γηριατρός στο Northwestern Medicine στο Σικάγο.
Η ΜαΚόι παραλλήλισε το λίπος του δέρματός μας με τη μόνωση του σπιτιού: Έχει σκοπό να μας κρατήσει ζεστούς. Καθώς χάνουμε μέρος από αυτό το «γέμισμα», το σώμα μας χάνει την ικανότητα να παραμένει τόσο ζεστό όσο ήταν παλιά.
Αυτή η απώλεια λίπους συμβαίνει ιδιαίτερα στα πόδια και τα χέρια, δηλώνει ο δρ Τζέιμς Πάουερς, διευθυντής προγράμματος για τη Γηριατρική Υποτροφία στο Κέντρο Ποιοτικής Γήρανσης του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ. Έτσι, μπορεί να παρατηρήσουμε νιώθουμε ότι τα συγκεκριμένα μέλη του σώματος ειδικότερα, πιο κρύα από το υπόλοιπο σώμα μας.
Επίσης χάνουμε και μύες
«Τείνουμε να χάνουμε… 3% έως 8% των μυών κάθε δεκαετία ξεκινώντας από την ηλικία των 30 ετών. Έτσι, μέχρι την ηλικία των 65 ετών, πολλά άτομα έχουν χάσει το 10% ή περισσότερο της μυϊκής τους μάζας και μέχρι την ηλικία των 80 ετών, . [έχουν χάσει ] 30%, λέει ο δρ. ο Πάουερς.
Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τη δύναμη, αλλά και το πόσο ζεστοί είμαστε. Οι μύες είναι «το όργανό σας που μεταβολίζει πιο ενεργά… ο μυϊκός ιστός χρησιμοποιεί περισσότερο οξυγόνο και μεταβολίζει και δημιουργεί τη θερμότητα που μας κρατά ζεστούς», εξηγεί επίσης ο δρ. Πάουερς.
Πέρα και πάνω απ′ όλα αυτό είναι ένα σημάδι ότι μεγαλώνουμε όμορφα, αλλά είναι κάτι που είναι επίσης σημαντικό να το «επικοινωνήσουμε» στον γιατρό μας.
«Πολύ σπάνια, το να νιώθουμε ότι κρυώνουμε περισσότερο (απ′ ότι θα έπρεπε) μπορεί να είναι μέρος ενός προβλήματος υγείας – επομένως, όχι μέρος της φυσιολογικής γήρανσης», δηλώνει η δρ. Αριελ Γκριν, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας…
«Αλλά νομίζω… είναι απίθανο να νιώθουμε το ότι κρυώνουμε ως το μοναδικό σύμπτωμα», επεσήμανε η ίδια.
Σύμφωνα με την Green, άτομα με διαβήτη, κακή κυκλοφορία ή καρδιακή ανεπάρκεια, για παράδειγμα, μπορεί να νιώθουν ότι κρυώνουν, όπως και τα άτομα με υποθυρεοειδισμό ή αναιμία. Αλλά πιθανότατα να παρατηρήσουμε πρώτα άλλα συμπτώματα εάν (το ότι αισθανόμαστε να κρυώνουμε) είναι αποτέλεσμα μιας υποκείμενης πάθησης, όπως σημειώνει η Γκρην.
Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα.
Είναι αυτονόητο, αλλά οι κουβέρτες και τα πουλόβερ είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να ζεσταθούμε – όταν κρυώσει ο καιρός. Επιπλέον, ο Πάουερς λέει ότι η χρήση ρούχων σε πολλές στρώσεις και το να βρισκόμαστε σε ένα ζεστό περιβάλλον μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα.
Η (καλή) φυσική κατάσταση μπορεί επίσης να είναι μεγάλη βοήθεια. Μπορούμε να επιβραδύνουμε έναν από μεγάλους «ενόχους» του κρύου που αισθανόμαστε – την απώλεια μυϊκής μάζας – με την άσκηση, σύμφωνα πάντα με την Πάουερς. Επιπλέον, αυτός είναι ένας καλός τρόπος να νιώθουμε πιο ζεστοί γενικά.
«Όλοι τείνουμε να κρυώνουμε περισσότερο αν κάνουμε καθιστική ζωή, και έτσι αν ήδη, με τη γήρανση, έχουμε ήδη αυτή την τάση, απλώς ας προσπαθήσουμε να κινούμαστε», προσθέτει η Γκρην.
Αυτό μπορεί να σημαίνει να πηγαίνουμε μια βόλτα, να κάνουμε ποδήλατο ή μερικές απλές ασκήσεις ενδυν’αμωσης καθώς καθόμαστε σε καρέκλα…
Το να κάνουμε κάτι για να ρέει το αίμα μας μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο ζεστά, προσθέτει η Γκρην.
«Νομίζω ότι το κύριο πράγμα είναι απλώς να κινούμαστε όσο περισσότερο μπορούμε», λέει η Γκρην. Πέρα από τη ζεστασιά, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς, τη ψυχική μας υγεία και μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού μας. Με άλλα λόγια, η άσκηση είναι μια «νίκη» παντού.