Ποια η προέλευσή της
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Την λες και εσυ, την λένε ακόμα και όσοι δεν ξέρουν ξένες γλώσσες, και είναι η συχνότερη λέξη που ακούγεται παγκοσμίως καθημερινά.
Είναι φυσικά η λέξη OK. Ουσιαστικά είναι συντομογραφία που στο πέρασμα των χρόνων καθιερώθηκε σαν λέξη.
Εμφανίστηκε πρώτη φορά σε γραπτό τον 19ο αιώνα, και προέρχεται από το λατινικό omnes korrecta, που στα ελληνικά σημαίνει όλα σωστά, ή το ελληνικό Όλα Καλά.
Μια άλλη εκδοχή για το OK, είναι ότι προέρχεται από τους αρτοποιούς, που έβαζαν τα αρχικά τους σε μπισκότα ή σε στρατιώτες του αμερικανικού εμφυλίου που έφερναν ταμπέλες «0 killed», εάν δεν είχαν σκοτώσει κανέναν εχθρό από το αντίπαλο στρατόπεδο.
Το πιο πιθανό σενάριο, όμως, έρχεται από το μακρινό 1839. Όπως σημειώνει ο Allan Metcalf, συγγραφέας του OK: The Improbable Story of America’s Greatest Word, η λέξη δημιουργήθηκε ως αστείο από έναν εκδότη εφημερίδας.
Στο μακρινό 1839, ένας συντάκτης της εφημερίδας Βoston Morning Post δημοσίευσε ένα χιουμοριστικό άρθρο που αναφερόταν σε σατιρική οργάνωση με το όνομα «Anti-Bell Ringing Society». Σε αυτό γράφτηκε:
“The “Chairman of the Committee on Charity Lecture Bells,” is one of the deputation, and perhaps if he should return to Boston, via Providence, he of the Journal, and his train-band, would have his “contribution box,” et ceteras, o.k. —all correct— and cause the corks to fly, like sparks, upward”. Ο συντάκτης χωρίς φυσικά να το καταλάβει δημιούργησε τη συντομογραφία που κατέκλυσε τον προφορικό και γραπτό λόγο σε όλο τον κόσμο.